OpgeletOpInternet.nl

Informatie en tips bij kopen via internet => Hoe doe ik aangifte van internetoplichting => Topic gestart door: Nova op 24 mei 2017, 11:06:08

Titel: Hoe doe ik aangifte van internetoplichting
Bericht door: Nova op 24 mei 2017, 11:06:08
Hoe doet u aangifte van internetoplichting

Indien u meent slachtoffer te zijn geworden van internetoplichting (u heeft iets gekocht, maar er wordt niet geleverd), dan kunt u daarvan aangifte doen.

Aangifte van internetoplichting doet u digitaal op politie.nl. Op de site van de politie is een thema gericht op internetoplichting waar u meer informatie kunt vinden, ook over het proces na uw aangifte.
Deze informatie vindt u hier: https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html (https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html). Om digitale aangifte te doen moet u beschikken over een DigID. Dit kunt u ook via de site aanvragen.
De aangifte doet u via: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen#u-bent-opgelicht-bij-een-aankoop-of-verkoop-via-internet (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen#u-bent-opgelicht-bij-een-aankoop-of-verkoop-via-internet)

Door digitaal aangifte te doen, komen alle aangiften op ťťn centrale plaats binnen. Zijn er meer dan 3 aangifte tegen de verkoper, rekeninghouder gedaan, dan zullen die gegevens vindbaar worden via de checkfunctie.

Checkfunctie
De politie heeft een checkfunctie waarbij u kunt controleren of de gegevens van de verkoper bekend zijn bij de politie en het dus raadzaam is daar geen aankoop te doen.
Deze checkfunctie vindt u via de link  https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html (https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html)

Let op! Als de gegevens niet in de checkfunctie naar boven komen, blijft het raadzaam uw gezond verstand te gebruiken. Malafide verkopers wisselen regelmatig van e-mailadres, bankrekening etc.
Aandachtspunten:


BelgiŽ

In BelgiŽ kan men melding doen van internetoplichting via www.meldpunt.belgiŽ.be (http://www.meldpunt.belgiŽ.be)
Informatie over dit meldpunt:  http://www.lokalepolitie.be/5355/home/487-meldpunt-bedrog-fraude-oplichting-en-illegale-handelspraktijken.html (http://www.lokalepolitie.be/5355/home/487-meldpunt-bedrog-fraude-oplichting-en-illegale-handelspraktijken.html)
Informatie over internetoplichting
http://www.politie.be/fed/nl/nieuws/56-internetfraude (http://www.politie.be/fed/nl/nieuws/56-internetfraude)