Auteur Topic: Defensie bereidt zich voor op digitale oorlog  (gelezen 8000 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline cyberjunkie

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 153
  • fifth rock from the sun
    • OpgeletOpInternet.nl
Defensie bereidt zich voor op digitale oorlog
« Gepost op: 17 juli 2012, 23:15:52 »
NIEUWS: (ingekort vanwege auteursrechten)


Citaat van: NU.nl
BREDA - Het Nederlandse leger gaat in de toekomst zelf internetaanvallen uitvoeren om tegenstanders uit te schakelen. Ook wil Defensie hackers inzetten.


Dat zegt Minister Hans Hillen (Defensie) woensdag in Breda tijdens de opening van het Cybersymposium op de Nederlandse Defensie Academy. Later woensdag zal hij zijn Cyberstrategie naar de Tweede Kamer sturen.
Voor de minister is digitale veiligheid en oorlogsvoering van vitaal belang.
Opvallend in de strategie is het aanvallende karakter. Het ministerie van Oorlog werd ooit omgedoopt tot het ministerie van Defensie, maar voor de digitale ambities wordt actief oorlog voeren niet langer uitgesloten. De minister roept daarvoor het Cyber Defense Commando in het leven.
Uitschakelen
"Als zwaardmacht moet de krijgsmacht naar mijn overtuiging ook in het digitale domein offensief kunnen optreden. Het uitschakelen van een tegenstander blijft de bijzondere taak van de krijgsmacht. Ook in het digitale domein", stelt Hillen.
"Kennis van offensieve methoden en technieken is bovendien noodzakelijk voor het versterken van de digitale weerbaarheid."
Geheime dienst
Om goed oorlogsvoering te kunnen bedrijven, leunt Hillen op de kunde van de Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD). "Bij het ontwikkelen van de offensieve operationele capaciteiten van de krijgsmacht zal gebruik worden gemaakt van kennis en capaciteit van de MIVD", stelt hij.
"De Commandant der Strijdkrachten kan de offensieve middelen op grond van een mandaat van de regering in een militaire operatie inzetten."
Rol MIVD
De rol van de MIVD wordt hiervoor ook verder uitgebreid. "Het bezitten van een hoogwaardige inlichtingenpositie in het digitale domein is nodig voor zowel de bescherming van de eigen infrastructuur als het uitvoeren van operaties", betoogt Hillen.
"Zij (de MIVD, red.) moeten inzicht hebben in zowel de technische dreiging als in de intenties van aanvallers. Ook zullen zij over het vermogen moeten beschikken om pogingen tot digitale spionage te verstoren en te stoppen."
Hackers
Belangrijk is volgens de minister dat het leger innoveert. Zo komt er een cyberleerstoel op de Nederlandse Defensie Academie, wordt er ge´nvesteerd in onderzoek en komt er een cyberlab en testomgeving om aanvallen te ...

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.
If it looks like a duck, and quacks like a duck, we have at least to consider the possibility that we have a small aquatic bird of the family anatidae on our hands.