Auteur Topic: 'Spooknota's op internet verdubbeld'  (gelezen 3605 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline raffles

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 2.604
  • Supporter OpgeletOpInternet.nl
'Spooknota's op internet verdubbeld'
« Gepost op: 14 juli 2016, 10:46:29 »
NIEUWS: (ingekort vanwege auteursrechten)

Citaat van: telegraaf.nl
APELDOORN - Nederlanders hebben dit jaar te maken met een explosie van spooknota's op internet. ,,Criminelen verleggen het accent van bedrijven naar particulieren die goedgeloviger zijn."


André Vermeulen: „Criminelen verleggen het accent.”
André Vermeulen: „Criminelen verleggen het accent.”
Dat bevestigt Andre Vermeulen van het nationale meldpunt Fraudehelpdesk. ,,In het eerste halfjaar gaat het om meer dan 2.000 meldingen van burgers, een verdubbeling van vorig jaar. Het werkelijke aantal gevallen in Nederland is tien keer zo hoog, omdat we uit ervaring weten dat circa 10% zich bij ons meldt."

Het gaat volgens hem bijvoorbeeld om telefoonabonnementen en online bestellingen. ,,De vervalste rekeningen worden gemaild uit naam van een bekende aanbieder. De bedragen variëren doorgaans van 100 tot 200 euro, zodat het niet loont om juridische stappen te nemen. In het bedrijfsleven zijn afgelopen jaar 6.500 spooknota's gemeld."

Digitale fraude rijst volgens Vermeulen ook op andere gebieden de pan uit. ,,Zo kregen we in de eerste helft van dit jaar 322.000 meldingen van nepmails met gevaarlijke links die je computer binnendringen als je erop klikt. In heel 2015 waren dat er nog maar 122.000. Gewonnen prijzen, boetes, incasso's, trap er niet in."

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.