Recente berichten

Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10
21
Berichten uit de media / Re: Vaak geld kwijt na oplichting via internet
« Laatste bericht door raffles Gepost op 29 mei 2017, 11:25:42  »
http://nos.nl/artikel/2175501-online-opgelicht-naar-je-geld-kun-je-fluiten.html?_sp=094b14ab-6692-46bb-a274-3dbd055a5727.1496048224593

Dit was een "tip" van Marktplaats:
Citaat
- Maak eerst de helft van het bedrag over, en de rest als het product er is. Op die manier deel je het risico met de verkoper.
Lijkt mij niet verstandig. Een oplichter is n.l. ook al tevreden met de helft van het bedrag; hoeft daar immers niks voor te doen.
Een betrouwbare verkoper stuurt echt geen spullen als hij het risico loopt om achter de andere helft van het bedrag aan te moeten
lopen; c.q. aangifte te moeten doen. Zie dan maar eens je geld te krijgen...
22
Berichten uit de media / Re: Vaak geld kwijt na oplichting via internet
« Laatste bericht door raffles Gepost op 29 mei 2017, 11:22:11  »
http://www.ad.nl/binnenland/politie-doet-weinig-met-aangifte-online-oplichting~ad5de954/
Citaat
'Politie doet weinig met aangifte online-oplichting'

Mensen die via internet een product hebben gekocht maar dat niet hebben ontvangen, krijgen bijna nooit hun geld terug.
Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en regionale omroepen waaraan 1700 gedupeerden meededen.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude.
De meeste fraude vond plaats in de categorieën ‘tickets en kaartjes’, ‘(spel)computers en software’ en ‘kleding en accessoires’.
In ongeveer de helft van de gevallen ging het om een bedrag van meer dan 100 euro en werd de aankoop via Marktplaats gedaan.
Van de mensen die tevergeefs moesten wachten op een besteld product, zegt ruim 9 op de 10 hun geld definitief kwijt te zijn.
De gedupeerden zijn vooral ontevreden over de afhandeling van hun aangifte door de politie. Veel deelnemers aan het
publieksonderzoek doen wel aangifte, maar dit levert bijna nooit iets op.

Onvoldoende capaciteit
Een groot deel van de gedupeerden kreeg te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn of dat het bedrag te laag was voordat
de politie er iets mee doet. Anderen kregen het bericht dat er geen onderzoek wordt gestart, omdat de aangifte ‘niet voldoet
aan de voorwaarden’ of omdat er ‘onvoldoende capaciteit’ is.
De politie bevestigt tegen de NOS dat lang niet alle aangiften leiden tot een onderzoek en dat er pas een onderzoekt wordt
gestart wanneer er meerdere aangiften tegen een persoon of bedrijf binnenkomen. Vorig jaar leidde 1 op de 5 aangiften
tot een strafrechtelijk onderzoek. Er werden 346 onderzoeken gestart, 500 verdachten geïdentificeerd en 1700 bankrekeningen
geblokkeerd.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek werden er in 2016 ongeveer een half miljoen mensen het slachtoffer van koopfraude.
En er worden slechts 500 verdachten geidentificeerd???
23
Berichten uit de media / Re: Vaak geld kwijt na oplichting via internet
« Laatste bericht door Bokito ergo sum Gepost op 29 mei 2017, 08:36:16  »
 Veel mensen deden na de oplichting aangifte bij de politie, maar dat leverde bijna nooit iets op. Veel gedupeerden kregen te horen dat er meerdere aangiftes nodig zijn voordat de politie er iets mee doet of dat het bedrag te laag was.
Jammer dat er niet bij gezegd wordt dat OOI soms wel resultaat boekte..!
24
Berichten uit de media / Vaak geld kwijt na oplichting via internet
« Laatste bericht door Taz Gepost op 29 mei 2017, 08:16:43  »
telegraaf.nl (ingekort vanwege auteursrechten)

HILVERSUM - Mensen die worden opgelicht bij het kopen van een product via onder meer Marktplaats, krijgen hun geld bijna nooit terug.

Dat blijkt uit een onderzoek door de regionale omroepen en de NOS. Zo'n 4500 mensen deden hier via de websites van de omroepen aan mee. In totaal 1700 mensen zeiden als koper gedupeerd te zijn. Negen op de tien raakten hun geld definitief kwijt.


De meeste verkoopfraude vond plaats bij de aanschaf .........

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.
25
Hoe doe ik aangifte van internetoplichting / Hoe doe ik aangifte van internetoplichting
« Laatste bericht door Nova Gepost op 24 mei 2017, 11:06:08  »
Hoe doet u aangifte van internetoplichting

Indien u meent slachtoffer te zijn geworden van internetoplichting (u heeft iets gekocht, maar er wordt niet geleverd), dan kunt u daarvan aangifte doen.

Aangifte van internetoplichting doet u digitaal op politie.nl. Op de site van de politie is een thema gericht op internetoplichting waar u meer informatie kunt vinden, ook over het proces na uw aangifte.
Deze informatie vindt u hier: https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html. Om digitale aangifte te doen moet u beschikken over een DigID. Dit kunt u ook via de site aanvragen.
De aangifte doet u via: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen#u-bent-opgelicht-bij-een-aankoop-of-verkoop-via-internet

Door digitaal aangifte te doen, komen alle aangiften op één centrale plaats binnen. Zijn er meer dan 3 aangifte tegen de verkoper, rekeninghouder gedaan, dan zullen die gegevens vindbaar worden via de checkfunctie.

Checkfunctie
De politie heeft een checkfunctie waarbij u kunt controleren of de gegevens van de verkoper bekend zijn bij de politie en het dus raadzaam is daar geen aankoop te doen.
Deze checkfunctie vindt u via de link https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

Let op! Als de gegevens niet in de checkfunctie naar boven komen, blijft het raadzaam uw gezond verstand te gebruiken. Malafide verkopers wisselen regelmatig van e-mailadres, bankrekening etc.
Aandachtspunten:

  • Te mooi om waar te zijn (blijf alert vooral met populaire artikelen en elektronica! Een nieuwe Iphone voor 300 euro kan niet, is iets overal uitverkocht maar daar nog beschikbaar etc.)
  • Bij twijfel kies dan voor ophalen (laat je niet verleiden en trap niet in excuses dat verkoper bv. in het buitenland zit of elders). Laat het altijd als met Track en Trace versturen dus als (brievenbus)pakket
  • Let ook extra op bij het kopen van tickets en toegangskaarten
  • Let extra op als je bijvoorbeeld wordt doorverwezen naar een webwinkel waar het nu in de aanbieding is. Is dit een bekende webwinkel? Controleer alle gegevens en zoek naar reviews, zijn die er niet, wees dan extra op je hoede.
  • Gebruik de checkfunctie van de politie (zie hierboven) en zoek via Google naar reviews of gegevens van de verkoper.

België

In België kan men melding doen van internetoplichting via www.meldpunt.belgië.be
Informatie over dit meldpunt: http://www.lokalepolitie.be/5355/home/487-meldpunt-bedrog-fraude-oplichting-en-illegale-handelspraktijken.html
Informatie over internetoplichting
http://www.politie.be/fed/nl/nieuws/56-internetfraude
29
Toelichting sluiting forum / Forum OpgeletOpInternet.nl is gesloten!
« Laatste bericht door Nova Gepost op 15 mei 2017, 16:26:36  »
Forum OpgeletOpInternet is per 1 juli 2017 gestopt!

OpgeletOpInternet (voorheen OpgelichtOpInternet) en de Stichting Stop Internetoplichting bestaan meer dan 10 jaar.

Met veel passie en energie zijn wij met tal van vrijwilligers de strijd aangegaan om het kopen en verkopen op internet veiliger te maken. Wij kijken met een trots gevoel terug op de afgelopen jaren. De veranderende omgeving heeft ons doen besluiten onze huidige online activiteiten via het forum OpgeletOpInternet.nl per 1 juli a.s. te beëindigen.

In de afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van internetoplichting. De bewustwording en alertheid onder consumenten is sterk verbeterd. Hoewel er nog altijd gevallen van internetoplichting zijn, is het aantal meldingen dat men bij ons doet aanzienlijk afgenomen. Door de komst van het Landelijk Meldpunt Internetoplichting is hier een positieve boost aan gegeven. Door hun samenwerking met banken en advertentiesites kan er snel gehandeld worden bij internetoplichting wat duidelijk zijn vruchten afwerpt.

Ook voor wat betreft de malafide websites zijn consumenten nu meer op hun hoede en merken wij dat het aantal nieuwe malafide websites aanzienlijk is gedaald (uitgezonderd de Chinese nepsites) en de ‘buit’ die wordt binnen behaald aanzienlijk lager is dan voorheen en dus minder lucratief.

Wij hebben de samenwerking met vele partijen als politie, justitie, banken, hosters, advertentiesites, media, en anderen enorm op prijs gesteld en danken jullie dan ook voor het vertrouwen dat jullie ons gegeven hebben. Het forum zal op 1 juli  worden gesloten met een boodschap hoe veilig te handelen op Marktplaats en waar op te letten bij aankoop bij een webshop.


Team OpgeletOpInternet en alle vaste helpers


NB: Ben je slachtoffer geworden van internetoplichting: doe altijd aangifte! via https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html. Het doen van aangifte is de enige manier om hier tegen op te treden.
Het doen van online aangifte werkt snel en zorgt ervoor dat alle aangiften centraal binnenkomen op 1 plaats (in plaats van op verschillende bureau's in het land).

Speel nooit voor eigen rechter!

Je kunt je natuurlijk ook wenden tot andere fora als Tros Opgelicht of Vara Kassa of klachtenkompas van de Consumentenbond.

30
Berichten uit de media / Re: zwaantje
« Laatste bericht door Old Shatterhand Gepost op 13 mei 2017, 19:00:15  »
Als ik bij de ingang stond, hoorde ik voortdurend: ‘Eerst naar Bokito!
Pagina's: 1 2 [3] 4 5 ... 10