Auteur Topic: Hoe doe ik aangifte van internetoplichting  (gelezen 76026 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Nova

  • Sr. Member
  • *
  • Berichten: 2.948
  • Check altijd de verkoper via google!
Hoe doe ik aangifte van internetoplichting
« Gepost op: 24 mei 2017, 11:06:08 »
Hoe doet u aangifte van internetoplichting

Indien u meent slachtoffer te zijn geworden van internetoplichting (u heeft iets gekocht, maar er wordt niet geleverd), dan kunt u daarvan aangifte doen.

Aangifte van internetoplichting doet u digitaal op politie.nl. Op de site van de politie is een thema gericht op internetoplichting waar u meer informatie kunt vinden, ook over het proces na uw aangifte.
Deze informatie vindt u hier: https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html. Om digitale aangifte te doen moet u beschikken over een DigID. Dit kunt u ook via de site aanvragen.
De aangifte doet u via: https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen#u-bent-opgelicht-bij-een-aankoop-of-verkoop-via-internet

Door digitaal aangifte te doen, komen alle aangiften op ťťn centrale plaats binnen. Zijn er meer dan 3 aangifte tegen de verkoper, rekeninghouder gedaan, dan zullen die gegevens vindbaar worden via de checkfunctie.

Checkfunctie
De politie heeft een checkfunctie waarbij u kunt controleren of de gegevens van de verkoper bekend zijn bij de politie en het dus raadzaam is daar geen aankoop te doen.
Deze checkfunctie vindt u via de link https://www.politie.nl/aangifte-of-melding-doen/controleer-handelspartij.html

Let op! Als de gegevens niet in de checkfunctie naar boven komen, blijft het raadzaam uw gezond verstand te gebruiken. Malafide verkopers wisselen regelmatig van e-mailadres, bankrekening etc.
Aandachtspunten:

  • Te mooi om waar te zijn (blijf alert vooral met populaire artikelen en elektronica! Een nieuwe Iphone voor 300 euro kan niet, is iets overal uitverkocht maar daar nog beschikbaar etc.)
  • Bij twijfel kies dan voor ophalen (laat je niet verleiden en trap niet in excuses dat verkoper bv. in het buitenland zit of elders). Laat het altijd als met Track en Trace versturen dus als (brievenbus)pakket
  • Let ook extra op bij het kopen van tickets en toegangskaarten
  • Let extra op als je bijvoorbeeld wordt doorverwezen naar een webwinkel waar het nu in de aanbieding is. Is dit een bekende webwinkel? Controleer alle gegevens en zoek naar reviews, zijn die er niet, wees dan extra op je hoede.
  • Gebruik de checkfunctie van de politie (zie hierboven) en zoek via Google naar reviews of gegevens van de verkoper.

BelgiŽ

In BelgiŽ kan men melding doen van internetoplichting via www.meldpunt.belgiŽ.be
Informatie over dit meldpunt: http://www.lokalepolitie.be/5355/home/487-meldpunt-bedrog-fraude-oplichting-en-illegale-handelspraktijken.html
Informatie over internetoplichting
http://www.politie.be/fed/nl/nieuws/56-internetfraude