Auteur Topic: Fraude met IDbewijzen  (gelezen 101036 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Divra

  • Gast
Fraude met IDbewijzen
« Gepost op: 04 november 2016, 21:58:20 »
Identiteitsfraude

Om betrouwbaar over te komen gebruiken malafide verkopers vaak identiteitsbewijzen van personen, die hier niets mee te maken hebben.

Het is kinderlijk eenvoudig om aan deze kopieŽn te komen. Blij, dat ze geslaagd zijn voor hun rijbewijs worden kopieŽn van rijbewijzen op Facebook of Instagram gezet zonder na te denken, wat hiermee zou kunnen gebeuren.

Ook worden op andere manieren ID-bewijzen verzameld. Een verkoper geeft aan tickets te willen verkopen, laat een aanbetaling overmaken en wil dan de e-tickets wel gelijk doormailen, maar wil dan om te weten, dat koper A. betrouwbaar is en het resterende geld over gaat maken, een foto van koper A., waarbij hij het ID in zijn hand houdt ťn een foto van het ID.

Koper A. mailt de fotoís door en hoort vervolgens niets meer. Hij ontvangt ook zijn tickets niet, maar ziet wel zijn naam op internet opduiken. De fraudeur heeft namelijk een e-mailadres aangemaakt, waarin de naam staat, dat op het ID van koper A. staat, en biedt aan andere geÔnteresseerde ticketkopers aan, zijn ID (= het ID van Koper A.) door te mailen, zodat zij kunnen zien, dat hij een vertrouwde verkoper is. Uiteraard ontvangen deze ticketkopers na betaling ook hun tickets niet. Zij gaan zoeken op de naam, die op het ID staat en komen dan bij koper A. uit, die daardoor dubbel gedupeerd is.

Ook is het mogelijk met de gegevens van een ID abonnementen af te sluiten, bankrekeningen te openen en bestellingen te doen bij webwinkels.

Zet daarom nooit je ID online en stuur hem nooit door naar een wildvreemde.

Zie voor tips ook de officiŽle site van de overheid klik.

Er zijn ook speciale ID-covers te koop bij o.a. de ANWB, als je toch een kopie van je ID moet afgeven.