Auteur Topic: Aantal aangiftes internetoplichting daalt  (gelezen 2172 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline Edmo

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 10.238
Aantal aangiftes internetoplichting daalt
« Gepost op: 29 mei 2016, 15:41:45 »
NIEUWS: (ingekort vanwege auteursrechten)
27 MEI 2016
Citaat van: telegraaf.nl
DEN HAAG - Het aantal aangiftes van internetoplichting daalt. Vorig jaar kwamen bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) van de politie ruim 35.500 meldingen binnen van oplichting via advertentiesites zoals Marktplaats en Speurders. In 2013 klopten nog 45.000 mensen bij het meldpunt aan.

Projectleider Gijs van der Linden van het LMIO denkt dat het snel blokkeren van bankrekeningen er mede voor zorgt dat het aantal aangiftes van internetoplichting de afgelopen drie jaar is afgenomen. "Vroeger konden oplichters langer gebruik maken van een rekeningnummer. Nu moeten ze voortdurend op zoek naar nieuwe rekeningen. Dat scheelt slachtoffers".

Uit de jaarcijfers blijkt dat gedupeerden gemiddeld voor 200 euro werden opgelicht. Oplichters maakten in 2015 vaker gebruik van social media. Via Facebook wordt vaak geprobeerd toegangskaartjes voor bijvoorbeeld concerten aan te bieden.

Volgens Van der Linden geven de aangiftes geen volledig beeld van het aantal gedupeerden. Hij vermoedt dat het werkelijke aantal slachtoffers van internetoplichting veel hoger ligt. "Als we de bankrekeningen van verdachten onderzoeken, vinden we daar niet alleen betalingen van aangevers terug. We stuiten meestal ook op overboekingen van mensen die zich niet bij ons hebben gemeld."

Bij de

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.