Auteur Topic: Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails  (gelezen 2171 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline raffles

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 2.604
  • Supporter OpgeletOpInternet.nl
Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails
« Gepost op: 14 maart 2016, 23:08:53 »
NIEUWS: (ingekort vanwege auteursrechten)

Citaat van: telegraaf.nl
Explosieve toename kwaadaardige software in valse e-mails

AMSTERDAM - Het aantal e-mails waarmee cybercriminelen kwaadaardige software verspreiden is in korte tijd met een factor vijf toegenomen. In de eerste helft van maart steeg het aandeel e-mails met deze malware naar bijna 10 procent van het totale aantal nep-mails. In januari en februari bedroeg het aandeel nog 2 procent.


Foto: ONBEKEND
Dat meldt Fraudehelpdesk.nl naar aanleiding van een analyse van valse e-mails die binnenkwamen op valse-email@fraudehelpdesk.nl.

Van de ruim 30.000 nep-mails die tot nu toe in maart zijn binnengekomen, bevatten bijna 2.900 gevaarlijke software (9.7 procent). In februari was dat het geval met 1.000 van de 47.000 mails en in januari met 750 van de 33.000 mails. Vorig jaar ging het meestal om slechts enkele tienden van procenten.

Bankgegevens
Volgens Fleur van Eck, directeur van de Fraudehelpdesk, gaat het om een nieuwe trend: ''Internetcriminelen gaan met malware steeds vaker actief op zoek naar persoonlijke en bancaire gegevens.''

Malware kan zich op een computer, tablet of smartphone nestelen als een ontvanger van een foute e-mail op een link klikt of een bijlage opent. De gevolgen lopen uiteen.

In het geval van ransomware (zoals het Locky-virus) worden documenten versleuteld. De computer wordt weer gemaakt nadat losgeld is betaald.

Ook kunnen zogeheten trojans de beveiliging van een computer ondermijnen. Hierdoor kunnen criminelen allerei gegevens lezen die op de computer staan en daarmee aan de haal gaan.

Met de gegevens die zijn buitgemaakt, worden vervolgens bankrekeningen geplunderd. Ook kan beltegoed van telefoons worden afgeschreven.

Spookfacturen
De categorie phishingmails, waarmee criminelen persoonsgegevens proberen te hengelen, blijft de grootste groep valse e-mails.

Een derde………

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.