Auteur Topic: Amersfoorters gearresteerd in grote cybergijzelingszaak  (gelezen 2173 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline gekkegerritje

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 228
Amersfoorters gearresteerd in grote cybergijzelingszaak
« Gepost op: 17 september 2015, 08:46:24 »
NIEUWS: (ingekort vanwege auteursrechten)

Citaat van: ad.nl
Twee mannen van 18 en 22 uit Amersfoort zijn deze week gearresteerd in een cybercrimezaak met honderden Nederlandse slachtoffers. De twee worden verdacht van het verspreiden van een virus dat bestanden op computers 'gijzelde', waardoor die pas na betaling van losgeld weer te gebruiken waren.
Cybercrime-experts van de politie hebben bij het opsporen van de verdachten samengewerkt met ICT-beveiliger Kaspersky Lab. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het virus met de naam CoinVault, dat via e-mails werd verspreid.

Nederland
Volgens Kaspersky-onderzoeker Jornt van der Wiel komen de meeste slachtoffers van de 'gijzelingssoftware' uit Nederland; ongeveer duizend. Door Nederlandse teksten in de kwaadaardige software werd duidelijk dat het virus van Nederlandse bodem moest zijn. Die informatie werd gedeeld met de politie.

Ook in de VS, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië waren enkele honderden mensen de dupe. In totaal gingen 1500 computers 'op slot'. Het virus versleutelde bestanden op computers, waardoor de slachtoffers er niet meer bij konden. De cybercriminelen eisten geld in de vorm van de digitale munt bitcoin, in ruil voor ontsleuteling. Als de slachtoffers niet betaalden, bleven de bestanden onbereikbaar.

Een aantal mensen heeft daadwerkelijk betaald. Het is niet bekend hoeveel dat er precies zijn geweest.

Rechtbank
Tijdens het onderzoek………

Klik hier om het originele bericht helemaal te lezen.