Auteur Topic: Waarom je nooit een kopie van je identiteitsbewijs moet sturen.  (gelezen 53837 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Offline silence

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 657
Waarom je nooit een kopie van je identiteitsbewijs moet sturen.
« Gepost op: 02 augustus 2012, 08:51:37 »
Identiteitsfraude is een veel voorkomend probleem. Een probleem wat grote gevolgen kan hebben voor diegene die te gemakkelijk omgaat met zijn eigen gegevens. In dit geval een paspoort, ID-kaart, rijbewijs.

Wat is identiteitsfraude?
Bij identiteitsfraude maakt iemand illegaal gebruik van uw persoonsgegevens. Ook wanneer u er zelf mee instemt dat iemand anders zich voor u uitgeeft, is het identiteitsfraude.

Misbruik persoonsgegevens
Met uw persoonsgegevens kunnen fraudeurs producten en diensten krijgen op uw naam. Zo kunnen zij met uw gegevens een bankrekening openen, een bestelling doen via internet of een creditcard aanvragen.

Strafbaar feit
Als een ander zich voor u uitgeeft, is dat volgens de wet niet strafbaar. Wel is het strafbaar als iemand uw persoonsgegevens misbruikt om bijvoorbeeld producten te kopen of een uitkering aan te vragen. De fraudeur maakt zich dan namelijk schuldig aan oplichting of diefstal. Op grond van dat misdrijf kan de fraudeur vervolgd worden. Wanneer u er zelf mee instemt dat iemand anders zich voor u uitgeeft om strafbare feiten te plegen, kunt u medeverdachte zijn en mogelijk vervolgd worden.

Wij raden iedereen met klem aan om geen kopie te sturen! Ga je dan toch nog een kopie sturen, kijk dan even naar onderstaand voorbeeld.

Voorkom ID-fraude! Kopie ID inleveren?
1.Schrijf erop voor wie, 2+3. Streep BSN-nr door en zet een kruis door je pasfoto.

http://www.rijksoverheid.nl/nieuws/2014/11/04/kopieid-app-maakt-misbruik-met-kopie-identiteitsbewijs-moeilijker.html